EG sectie 14 – gelatine

Gelatine wordt gewonnen door huiden en beenderen na bewerking met sterke zuren of basen langdurig te laten trekken in heet water. Net zoals bij het trekken van een bouillon lossen de oplosbare bestanddelen op. Vervolgens wordt het resultaat ingedikt, gefiltreerd, gegeleerd en gedroogd. Afhankelijk van de toepassing kan de gelatine vermalen worden tot een fijn poeder. De meeste gelatine in voeding is afkomstig van huiden van varkens, soms van kalveren, gevogelte of vis.

De belangrijkste toepassingen in voeding zijn snoepjes, nagerechten (gelatinepudding, gummy snoep) en bakkerijproducten. Gelatine komt voor in de meeste soorten drop. Het E-nummer voor gelatine is E441. Ook wordt gelatine gebruikt voor de productie van zachte en harde capsules, respectievelijk voor geneesmiddelen en cosmetische producten.

Rode gelatine pudding.
BedrijfPlaatsEG-nummer
Forvision|FritomRotterdam-AlbrandswaardNL 207861 EG
Dutch Protein & ServicesTielNL 3606 EG
Jellice Pioneer Europe B.V.EmmenNL 3677 EG
Frigomundo Services B.V.ZoeterwoudeNL 3687 EG
Trobas GelatineDongenNL 7022 EG
Sonac Vuren B.V.VurenNL 7037 EG
Internationaal Transportbedrijf C. VisserVurenNL 7103 EG
OukroApeldoornNL 7357 EG
EuhicoLeeuwardenNL 7362 EG
Ecco Tannery (Holland)DongenNL 7383 EG
Toornstra B.V.DokkumNL 7385 EG
De Leeuw HuidenhandelNijmegenNL 7386 EG

Andere categorieën:
0: Algemene activiteiteninrichtingen
1: Vlees van gedomesticeerde hoefdieren
2: Vlees van gevogelte en haasachtigen
3: Vlees van gekweekt wild
4: Vlees van wild
5: Gehakt, vleesbereidingen en mechanisch gescheiden vlees
6: Vleesproducten
7: Levende tweekleppige weekdieren
8: Visserijproducten
9: Rauwe melk en zuivelproducten
10: Eieren en eiproducten
11: Kikkerbilletjes en slakken
12: Gesmolten dierlijke vetten en kanen
13: Behandelde magen, blazen en darmen
14: Gelatine
15: Collageen

Plaats een reactie