Hoe polijst je een Zippo?

Een Zippo polijsten is geen lastige klus. In 30 minuten ziet hij er weer uit als nieuw. Het enige wat je nodig hebt zijn microvezeldoekjes, Dreft, Brasso (of Silvo of een ander merk zilver, messing of koperpoets) en wattenstaafjes. Vaak kan je dit gewoon bij de supermarkt kopen.

Messing Zippo uit 1992 met klep open.
Mijn messing Zippo uit 1992.

Stap 1: bedenk of je hem wel echt wilt polijsten. Een antieke Zippo komt vaak met patina, de verkleuring en iedere kras of veeg vertelt een verhaal. Sommige verzamelaars vinden het juist mooi als te zien is op een Zippo flink gebruikt is.

Stap 2: maak de buitenkant van de behuizing schoon met warm water en Dreft of Dusty. Dit is om het flink aangeplakte vuil te verwijderen. Je kan hem ook even weken in een kommetje. Als je de insert ook schoon wilt maken haal dan de katoen en vuursteen eruit. Veeg deze daarna af met een droge doek, doe je dit niet dan kan de veer en vuursteenwiel roesten. Je kan ook de binnenkant van de behuizing schoon maken met warm water en Dreft of Dusty. Dit is het makkelijkste met een papieren keukenrol op te vouwen en met hardnekkig vuil kan je een wattenstaafje nat maken in aansteker vloeistof.

Zippo behuizing en insert in een kommetje Dreft.
De behuizing en insert in een warm sopje met Dreft.

Tip: als je een polijstmachine hebt is het resultaat nog veel mooier. Je kan ook altijd nog erg fijn schuurpapier of staalwol gebruiken als de aansteker echt beschadigd is, pas wel op dat je bij een chromen coating deze er niet af haalt. Het geheel verwijderen van krassen en deuken is niet mogelijk.

Stap 3: verwijder de insert en maak deze schoon met aansteker vloeistof op een wattenstaafje. Mocht je het er echt niet af krijgen kan je alsnog het in een kommetje Dreft of Dusty doen.

Zippo insert schoonmaken met wattenstaafje.
Het schoonmaken van de insert met een wattenstaafje.

Stap 4: doe de insert weer terug en doe Brasso of Silvo (of een ander merk zilver, messing of koperpoets) op een microvezeldoek, laat deze een paar minuten opdrogen en poets in ronde daarna de Zippo, hoe langer hoe mooier! Vergeet ook niet de zijkanten.

Silvo zilverpoetsen en messing Zippo.
Silvo zilverpoets fles.
Zwarte microvezel doek door Silvo zilverpoets.
Zwarte doek door het poetsen.

Stap 5: veeg de Zippo schoon met een schone microvezel doek en hij blinkt weer!

Voorkant Zippo na het poetsen.
Voorkant na het poetsen.
Achterkant Zippo na het poetsen.
Achterkant na het poetsen.

Lees ook dit artikel als je de productiedatum van je Zippo wilt weten!

Plaats een reactie