Hoe kom ik aan wisselgeld?

Het word steeds lastiger om aan wisselgeld te komen voor je bedrijf of evenement. In 2019 was 32% contant en 68% pinbetalingen. Tegenwoordig zijn 21% contant en 79% pin. In de toekomst word verwacht dat dit percentage nog verder zal dalen volgens De Nederlandse Bank (PDF). Echter is het handig om als bedrijf nog contante betalingen te accepteren, bijvoorbeeld als je klanten ouderen zijn of minima. Ook kan technologie niet altijd meewerken en moet je een back-up plan hebben als je pinmachines het niet doen.

Het is natuurlijk ook belangrijk om mobiele pinbetalingen te accepteren, lees hier de vergelijking.

Kassalade met wisselgeld (briefgeld en muntgeld).

Manier 1: vraag familie of vrienden

De meest voor de hand liggende optie is om zelf te kijken in je spaarpot (als je er nog een hebt). Het is ook altijd mogelijk om bij familie met kinderen of een neefje met spaarpot of een oom met groentehandel waar veel kleine bedragen zijn.

Tip: gebruik een kassalade. Dit zorgt voor een beter overzicht en het sneller kunnen geven van wisselgeld. Een goed kassalade is al te koop vanaf €60, wij hebben goede ervaringen met de Safescan LD-3336.

Manier 2: vraag een lokale ondernemer

Het is ook altijd mogelijk om een lokale ondernemer te vragen om wisselgeld te wisselen voor briefgeld. Je kan hierbij denken aan de kroegbaas of op de markt. Een andere mogelijkheid is een toiletdame of bij de wasstraat. Wees hier zo creatief mogelijk in.

Tip: als je kleinere bedragen gebruikt (bijvoorbeeld een horeca evenement) zijn briefjes van €50 niet handig. Stort ze dan ook regelmatig af, zo voorkom je diefstal.

Manier 3: vraag het de bank

Mocht het je zelf niet lukken kan je hulp vragen aan de bank. Dit word steeds lastiger aangezien de banken zo weinig munt- en briefgeld willen. Uit onze ervaring is het bij de ING, Rabobank en ABN-AMRO niet meer mogelijk, ook niet met een Accountmanager. De banken zullen je vrijwel altijd doorverwijzen naar Geldmaat of naar Brinks.

Tip: koop een valsgelddector of op zijn minst nepgeldpennen. Wilt een oplichter met een briefje van €50 een biertje afrekenen en jij wisselgeld terug geeft kost het je het dubbele! Een valsgelddetector is misschien een grote investering maar levert zich met gemak terug! Wij hebben goede ervaring met de Safescan 155S.

Manier 4: haal zelf wisselgeld

De laatste mogelijk om zelf wisselgeld te bemachtigen is om het te pinnen bij Geldmaat pinautomaaten en muntrolautomaten. De transactiekosten van briefgeld zijn afhankelijk van je bank (bij veel banken kan je tot €10.000 pinnen zonder transactiekosten) voor muntgeld moet je per rol transactiekosten betalen, dit kan ook verschillen per bank (bij veel banken is dit €0,30 tot €0,50).

Als je weten waar pinautomaten en muntrolautomaten zijn bekijk de Geldmaat Locatiewijzer, bij veel Karwei en Gamma vestigingen is een muntrolautomaat. Als je briefjes van €5 wilt pinnen moet je speciale filter invullen in de Locatiewijzer, deze filter is “Automaten met 5 euro biljetten”, je ook ook hier klikken.

Geldmaat muntrolautomaten. Opnemen en storten.

Tip: loop niet met te veel geld op zak! Wij adviseren mocht je grote bedragen pinnen neem dan iemand mee die je vertrouwt.

MuntKleurAantalTotaal
€0,01wit50€0,50
€0,02grijs50€1,00
€0,05rood50€2,50
€0,10blauw40€4,00
€0,20oranje40€8,00
€0,50groen40€20,00
€1,00geel25€25,00
€2,00paars25€50,00

Bij de pinautomaten van Geldmaat is het niet mogelijk om op te geven hoeveel je van elk biljet je wilt pinnen. Je moet dus een bedrag invullen en de pinautomaat komt zelf met een suggestie. Hier de volgende tip:

  • veel briefjes van €5 wilt vul dan een bedrag in van €40 (8 briefjes van €5);
  • veel briefjes van €10 wilt dan dan €70 (7 briefjes van €10);
  • veel briefjes van €20 wilt dan €80 (4 briefjes van €20);
  • veel briefjes van €50 kan je onbeperkt pinnen;
  • hogere briefjes (€100, €200 en €500) zijn niet te verkrijgen door te pinnen.

Manier 5: zoek contact met Brinks

Als je te grote bedragen of meerdere locaties hebt dan is het een handige oplossing om iemand het te laten doen. In Nederlands is er eigenlijk maar een aanbieder: Brinks. Hun brengen en halen het geld echter betaal je hier een behoorlijk bedrag voor. Het nadeel van Brinks is dat het ook een paar weken duurt voordat ze je accepteren als klant.

Brinks geldwagen.

Hoe stort je geld?

Als je wisselgeld weer wilt storten op je bankrekening kan je dit doen bij veel pinautomaten. Het storten van muntgeld kan ook vaak bij de locaties waar je muntrollen op kan nemen, bekijk de Geldmaat Locatiewijzer. Als je bankpas en pincode in hebt gevoerd opent het luik met een lopende band waar je je wisselgeld in kan doen. Na een aantal minuten zal het luikje dichtgaan om het apparaat te reinigen. Verkeerde munten (bijvoorbeeld Guldens of Ponden) of te vieze munten zullen weer aan je terug gegeven worden. Je hebt ook de optie om een bonnetje uit te laten printen voor je administratie.

Alle biljetten kan je storten bij een Geldmaat locatie. Let wel op: briefjes van €100, €200 en €500 kan je nog wel storten, alleen moet je bij sommige banken €5 transactiekosten betalen per biljet. Vaak zal een bank wel een onderzoek doen naar de oorsprong van het biljet om criminaliteit te voorkomen.

Plaats een reactie