Hoe weet je of wandelschoenen goed zitten?

Wandelschoenen zijn een vak apart vergeleken met normale sneakers. Het is belangrijk dat een wandelschoen goed zit anders kan je er niet lang op lopen. Een verkeerde maat kan blaren, voetpijn of zelfs verwondingen oplopen. Het is belangrijk om in de winkel goed te kijken of de schoenen de juiste maat zijn en ook aan de eisen voldoen die je hebt voor een wandelschoen. Wij raden aan om wandelschoenen daarom ook altijd in een fysieke winkel te passen.

Twee paar vieze wandelschoenen met sokken.

Stap 1. Orienteer wat voor schoen je wilt

De ene wandelschoen is de andere niet. Bedenkt waar je de wandelschoen voor gaat gebruiken. Wil je alleen in het weekend 5 kilometer door het bos wandelen of 20 kilometer door de bossen met een grote rugzak. Er zijn 4 verschillende klasse schoenen, onderverdeeld van amateur tot zwaar gebruik:

  • A: vlak terrein
  • A/B: heuvelachtig
  • B: bergachtig
  • C/D: alpine/gletsjer

Er is eruit ook nog een onderverdeling te halen tussen sandalen, lage-, middel-, hoge wandelschoenen en gevechtslaarzen. Ook is het belangrijk om te kijken of je Gore-Tex of zonder wilt. Gore-Tex is een materiaal wat vocht van je voet doorlaat maar geen water van buiten de schoen binnen laat. Als je schoen geen Gore-Tex heeft zal er vaak leer gebruikt zijn. Hou er wel rekening meer dat Gore-Tex stof altijd sneller slijt dan leer.

Mocht je de schoenen op erg ruige ondergrond gebruiken en slijt de zool erg snel dan moet je rekening houden dat de schoen ook te herzolen is. Aangezien wandelschoenen minimaal € 200 kosten is het zonde ze bij een kapotte zool weg te moeten gooien. Een adviseur in een winkel kan je hier meer over vertellen.

Het kan zijn dat je ook nog voorkeur hebt voor een bepaald merk. Denk hierbij aan Lowa, Meindl, Salomon, Colombia, Haix, Adidas, The North Face, een huismerk zoals Quechua van Decathlon, een merkloze schoen of een van de vele andere merken. Je hebt ook de mogelijk om legerkisten te kopen bij een dumpwinkel, die zijn 1/3e van de prijs!

Stap 2. Gebruik de juiste sokken

Breng de sokken mee die je gaat dragen in je wandelschoenen. Gebruik niet de normale enkelsokken die je ook in je sneakers draagt maar speciale wandelsokken want die zorgen voor een ideaal voetklimaat. Dit geld helemaal in wandelschoenen voorzien van Gore-Tex. Een goede sok beschermt tegen wrijving en kan goed het vocht afvoeren.

Wandelaar die hoge sokken aantrekt.

Belangrijk: sokken van verschillende diktes maken niet alleen een duidelijk verschil in het volume, maar ook in de lengte van de wandelschoen. Als je geen geschikte sokken hebt, vraag dan om de juiste sokken te lenen om de schoenen te passen of. Je kan er natuurlijk een paar kopen. Als je (orthopedische) inlegzolen draagt, dient je deze bij het kopen van wandelschoenen mee te nemen en in de wandelschoenen uit te proberen.

Stap 3. Strik je veters goed

De eerste prioriteit is om de wandelschoenen correct te strikken. Duw je hiel naar achteren, centreer de tong en trek de veters aan. Wanneer u de bergen oploopt, moet je het onderste gedeelte tot aan de vergrendelhaken (onder de enkel) strak vastmaken en het enkelgedeelte erboven wat losser, om het bewegingsgemak te vergroten (boven de enkel). Bij het afdalen van bergen de veters op het enkelgebied in het gebied van de bocht vooral strakker binden om te voorkomen dat de voet naar voren schuift.

Meindl twee zone systeem.

Stap 4. Pas zoveel mogelijk maten

Dring niet aan op je reguliere schoenmaat, net zoals bij sneakers valt iedere maat net iets anders. Probeer daarom ook alternatieve maten. Je schoenmaat staat niet vast. Je voeten zijn kleiner in de ochtenden. Bovendien verslechteren de spieren met de leeftijd, de boog wordt kleiner, de voet wordt langer en breder en dus groter. Koop bij twijfel de wandelschoen die iets groter is. Het is makkelijker om voor een te grote schoen te compenseren dan voor een te kleine schoen.

De volgende vuistregel geldt: Bij een wandelschoen die past, heeft de voet ongeveer 1 cm ruimte bij de teen (test met een vinger). Je kan hierbij de vragen stellen: Past de hak? Kun je comfortabel in de wandelschoenen staan? Past de wandelschoen goed qua volume? Hebben je tenen voldoende ruimte? Er worden veel wandelschoenen gekocht die te klein zijn. Knijpen ze ergens? De breedte kan worden uitgerekt en/of zal zich in de loop van de tijd aanpassen bij het inlopen – maar niet de lengte. Maar te grote en vooral te brede wandelschoenen zijn ook niet goed.

Stap 5. Probeer bergopwaarts te lopen

Probeer altijd beide wandelschoenen en gebruik de testroute die in de winkel verkrijgbaar is. En vooral: neem de tijd. De wandelschoenen waarvan je denkt dat ze passen, moeten minimaal 10 minuten op je voeten blijven staan, omdat het leer en de binnenkant, zoals schuim, opwarmen en zich aanpassen. Bij het bergop lopen is het ook een kwestie van hoe de hak past, die je kunt verstellen met de vetersluiting. De voeten moeten een beetje lucht hebben, maar als je in de wandelschoen op en neer glijdt krijg je blaren.

Testbaan voor het testen van wandelschoenen bij Bever Rotterdam.
Mocht je ook op hier willen testen, Bever Rotterdam Stadionweg.

Stap 6. Probeer bergafwaarts te lopen

Veter de wandelschoenen strak, vooral aan de voorkant van de voet en de wreef. Zorg ervoor dat je tenen de voorkant niet raken. Hoe moeilijker het terrein waarop u loopt, hoe zijdelings stabieler de wandelschoenen moeten zijn. Je kunt dit ook uitproberen op de testroute. Bij twijfel raden wij de stabielere wandelschoen aan. Wandelschoenen worden na verloop van tijd zachter en een stabiele wandelschoen zal de spieren merkbaar ontlasten. Dit voorkomt ook vermoeidheid en dus pijn in het gebied van uw zool.

Stap 7: Loop ze goed in!

Dit is wellicht de belangrijkste stap. Wij raden dan ook niet aan om op nieuwe wandelschoenen gelijk grote afstanden te lopen. De materialen van de schoenen moeten nog vormen naar de vorm van jouw voet.

  • Draag ook de juiste sokken bij het inlopen van laarzen.
  • Het is belangrijk dat de tong vanaf het begin in de juiste positie zit: centreer hem en strik hem ook dicht! De tong mag vanaf het begin niet opzij schuiven, anders komt hij nooit meer terug in de juiste positie.
  • Veter de laarzen correct; om in te lopen, veter niet te strak aan de bovenkant van de enkel. Je kunt de veters in zones verdelen.
  • Veter de bovenste haak van boven naar beneden. De veters lopen dan samen naar beneden. Deze vetervariant is prettiger en zorgt voor dezelfde stabiliteit met meer bewegingsvrijheid.
  • Als je veilig wilt zijn, moet u eerst uw laarzen thuis dragen, daarna als u gaat wandelen of een korte trip maakt en pas daarna lange afstanden.
  • Als ze nog steeds een beetje knellen – loop dan door bedauwd gras. Door het vocht wordt het leer zachter en past het zich sneller aan. Een schoenmaker kan ook helpen met betrekking tot de breedte.

Plaats een reactie