Waarom laad mijn iPhone niet op?

Er is niets vervelender dan een iPhone die niet meer op wilt laden. Gemiddeld word een iPhone tussen de 200 en 300 keer per jaar opgeladen, het is ook niet meer dan logisch dat de kabel en de laadport zullen slijten. Vaak is het laadblok van een vorig toestel en zelfs een paar jaar oud. Een iPhone batterij hoort ongeveer 5 jaar mee te gaan bij normaal gebruik, als je na gaat dat het besturingssysteem van je iPhone 7 jaar word geüpdate is het ook niet gek dat de batterij eens aan vervanging toe is.

Stap 1: probeer een ander stopcontact of USB-aansluiting

De meest voor de hand liggende probleem is dat het stopcontact of de USB-aansluiting van je auto het niet meer doet. Probeer een ander stopcontact om te kijken of het daar aan ligt. Je zou in je auto een andere USB-aansluiting kunnen proberen. Het kan ook natuurlijk zijn dat de stroom uit is gevallen (of een groep in je meterkast) of de batterij van je USB-apparaat leeg is.

Stap 2: probeer een ander laadblok

Vaak gebruiken mensen het laadblok van hun vorige telefoon of zelfs van een heel ander apparaat. Vaak zijn deze dan een paar jaar oud en vies of nat geworden. Dat is ook de reden dat Apple geen nieuwe laadblokken levert meer vanaf de iPhone 12. Je zou ook gelijk kunnen upgraden naar een USB-C laadblok en laadkabel. Een voordeel hiervan is dat je telefoon veel sneller opgeladen zal zijn.

Apple oplader verbrand in stopcontact.

Stap 3: probeer een andere kabel

Uit een test van WearTesters is gebleken dat bij veel gebruikers het meegeleverde laadsnoer maar 1 jaar mee gaat! Wees ook zeker dat je een kabel koopt met het Apple MFI logo om zeker te zijn dat je nieuwe kabel voldoet aan de eisen van Apple. Zoals aangegeven bij het laadblok zou je ook kunnen upgraden naar een USB-C laadblok en laadkabel. Mocht je als noodoplossing de kabel nog even willen gebruiken zou je er een plakbandje, een veer van een pen of een rietje om heen kunnen doen.

Apple Lightning kabel gebroken.

Stap 4: maak de kabel en laadpoort schoon

De kabel kan vies worden in loop van tijd of er kan corrosie ontstaan, als je het uiteinde van de kabel zwart uitslaat kan je met een vochtig keukenpapiertje hem schoonmaken. Laat de kabel wel drogen voor je hem weer in je iPhone steekt. Ook door dat je telefoon in je broek of tas zit kan er stof of zand tussen zitten, dat kan je er uit halen met een satéprikker of een tandenstoker. Druk vooral niet te hard anders beschadig je je laadpoort.

Apple Lightening kabel connector verbrand.

Stap 5: reset je iPhone

Als het niet aan het laadblok en de kabel ligt kan het misschien aan de iPhone zelf liggen. Je kan je iPhone resetten door tegelijkertijd de zijknop en de knop volume omhoog of volume omlaag ingedrukt totdat de schuifregelaar verschijnt, selecteer vervolgens het aan/uit-pictogram en sleep het naar rechts. Voor oudere iPhone met je de thuisknop en volume omlaag indrukt houden. Zet je iPhone weer aan door de zijknop ingedrukt te houden. Als dit je niet lukt lees dit artikel.

Stap 6: vervang de batterij

Het kan zijn dat je batterij het loodje heeft gelegd. Je kan dit testen door als je iPhone leeg is hem in te pluggen, als je batterij nog goed is zal je een rood batterij icoontje moeten zien. Een goede bron voor het vinden van is iFixit. Als je dit zelf aandurft kost het je ongeveer €15 en maximaal 1 uur tijd. Mocht je dit niet aandurven kan je opzoek naar een servicecenter, hier kost het ongeveer €30 tot €50. Als je het bij Apple wilt laten doen kost het €55 voor de oudere modellen en €75 voor de iPhone XR of nieuwer.

Stap 7: vervang de laadpoort

Als je weet dat alle vorige stappen het niet zijn dan zou je zelf de laadpoort kunnen vervangen. Een goede bron voor het vinden van is iFixit. Als je dit zelf aandurft kost het je ongeveer €10 en maximaal 2 uur tijd. Mocht je dit niet aandurven kan je opzoek naar een servicecenter, hier kost het ongeveer €75 tot €100. Als je het bij Apple wilt laten doen moet je langs gaan in de winkel of je iPhone opsturen, er staat dus geen vaste prijs voor vast.

Stap 8: zoek contact met een servicecenter

Er kan natuurlijk ook iets met je telefoon aan de hand zijn waar de hulp voor een expert voor nodig is. Een goed voorbeeld is het defect gaan van de IC U2 chip in de iPhone 6 waar hij ineens stopt met lader. Ook kan er sprake zijn van waterschade aan het toestel waar er kortsluiting is. Ook kan het moederbord gebogen zijn en er een nieuwe moederbord geplaats zal moeten worden.

Online Cell Phone Repair Training Pros And Cons | Mr. Fix And Customize

Mocht je toch je iPhone naar fabrieksinstellingen terug krijgen, lees dan dit artikel.

Plaats een reactie