Wat zijn de voordelen van een vaatwasser?

Er zijn verschillende voordelen aan het hebben van een vaatwasser in huis, op kantoor of een andere plek. Een vaatwasser is de perfecte optie als je weinig tijd hebt of als je geen zin hebt om de afwas na een flinke maaltijd te doen. Bij sommige gezinnen draait de vaatwasser 3 tot 4 keer per week, in de extreemste gevallen wel 7 tot 8 keer volgens onderzoek door Ouders.nl! In grotere huizen worden zelfs twee vaatwassers ingebouwd om de laadcapaciteit te vergroten en je altijd een vaatwasser vol kan laten staan. Mocht je vaatwasser het niet meer doen lees dan dit artikel.

Een hoop vuile borden, bekers en servies uit een studentenhuis.

1. het scheelt je een hoop tijd

Mensen hebben geen tijd meer om de afwas te doen in deze snelle wereld. Als iemand 5 minuten besteedt aan het vullen van een vaatwasser en 15 minuten aan het met de hand doen van de vaatwas, kan hij 30 tot 80 minuten per week besparen. Afhankelijk van de behoeften kunt je kiezen voor vaatwassers met programma’s van 30 minuten snelwasprogramma tot 120 minuten intensief wasprogramma.

Met de hand wassen vereist meer inspanning en tijd dan een vaatwasser, en de resultaten zijn niet altijd even schoon. Aan de andere kant zorgen verschillende vaatwas technologieën ervoor dat borden, glazen en servies vlekkeloos en glanzend schoon worden. In plaats van voorovergebogen over de gootsteen te zitten, is het in- en uitladen van een volle vaatwasser met vuile vaat aanzienlijk efficiënter.

Wanneer je met de hand afwast, is het gemakkelijk om kwetsbare items zoals borden en glazen te laten vallen (en breken), ik kan spreken uit ervaring. Met een vaatwasser beperk je dit risico, wat resulteert in minder kapotte items en veel veiliger is dan het werken met bijvoorbeeld verborgen messen die in het afwaswater achterblijven en je open snijden.

2. verhoogde hygiëne

De overheersende voedselvergiftigingskiemen zoals E. coli en salmonella teren goed op oude sponzen. Onderzoek van het Voedingscentrum adviseert zelf om helemaal geen sponzen meer te gebruiken in de keuken omdat het zo een grote bron van bacteriën is. Vaatwassers zijn superieur aan handreiniging omdat ze heet water gebruiken en ook alle bacteriën vernietigen.

Het wordt aanbevolen om de vaat gedurende ongeveer 10 minuten op een hogere temperatuur tot 70°C te spoelen. Als je schone vaat wilt, heb je water van minimaal 60°C graden nodig, wat je waarschijnlijk al weet. Handen wassen in water van slechts 27,5°C is onvoldoende warm. De vaat die in de vaatwasser wordt gewassen, is vlekkeloos en vrij van ziektekiemen dankzij de hoge temperatuur van het water dat in de machine wordt gebruikt (tot 75°C).

3. lagere water- en stroomkosten

Sommige mensen denken dat ze water besparen door met de hand af te wassen; uit recent onderzoek bleek echter dat het gebruik van een vaatwasser het waterverbruik met 74% verlaagde. Sommige machines verbruiken slechts 6 liter water per cyclus, wat ook de energiekosten van je CV-ketel verlaagt. Bovendien bieden sommige vaatwasser modellen een schema voor halve belading dat het energie- en waterverbruik met nog eens 10-25% vermindert. Je bespaart dus niet alleen tijd, maar ook geld!

Een wasbeurt van een vaatwasser kost per keer ongeveer tussen de € 0,15 en € 0,25 aan stroom, ook komt hierbij nog een afwastablet en zout. De kosten voor een wasbeurt zijn afhankelijk van het energielabel, zeker de laatste jaren zijn vaatwassers een stuk efficiënter en zuiniger geworden.

4. efficiënt gebruik van de ruimte

Vindt je het lastig om een ​​vaatwasser te kiezen door gebrek aan aanrechtruimte? Dan kan men zijn droomkeuken hebben zonder in te boeten aan functionaliteit door een slanke vaatwasser te installeren. Tegenwoordig zijn er vaatwassers in alle formaten te bedenken, ook bestaat er zelfs minivaatwassers die je op je keukenblad kan plaatsen. Bovendien zijn vaatwassers er in verschillende stijlen en ontwerpen om aan het type keukenlay-out en decors te voldoen.

5. beter voor je eigen handen

Het is tijd om na te denken over de handen die je constant gebruikt. De eliminatie van de noodzaak voor agressieve chemicaliën en de noodzaak om hardnekkige borden te schrobben is een zegen voor je gezondheid en de gezondheid van je handen, naast de duidelijke voordelen van het besparen van elektriciteit en water.

1 gedachte over “Wat zijn de voordelen van een vaatwasser?”

Plaats een reactie