Is illegaal downloaden gevaarlijk?

Illegaal downloaden kan je een hoop geld schelen echter zitten er grote gevaren aan. Het lijkt misschien handig op een liedje of spelletje van een paar euro te downloaden maar het kan je uiteindelijke je hele spaarrekening kosten. Een bestand wat illegaal gedownload word noem je een torrent. Gebruik altijd je gezonde verstand met het downloaden van torrents!

Computer met een ketting en slot.

Malwarerisico’s

Een van de meest voorkomende risico’s waarmee torrent-gebruikers worden geconfronteerd is het onbewust downloaden van malware. Het is niet mogelijk om van te voren te weten dat het torrent-bestand dat je zojuist hebt gedownload een virus kan bevatten. Een dergelijke handeling van het downloaden van door virussen aangetaste torrent-bestanden kan je computer gemakkelijk beschadigen. Er is maar één uitweg: na het downloaden van een torrent-bestand moet je het altijd scannen en een vertrouwd antivirusprogramma gebruiken om te beoordelen en te controleren of het bestand is geïnfecteerd met malware-inhoud. Daarnaast filteren en verwijderen verschillende trackers ook torrent-bestanden waarvan wordt gemeld dat ze virussen of schadelijke inhoud bevatten.

Kwetsbaarheid

Het is een feit dat als je eenmaal online gaat, of als je eenmaal torrents downloadt, je kwetsbaar wordt voor hackaanvallen. Peer-to-peer bestandsdeling vormt niet noodzakelijk een directe bedreiging voor je systeem. Maar er blijft een mogelijkheid van online hackaanvallen en ongeautoriseerde toegang tot de gegevens van een gebruiker. Wanneer een gebruiker een torrent-bestand downloadt, uploadt of deelt, worden de online hackers actief en hebben ze de neiging om informatie te verzamelen over de activiteiten van een online gebruiker. Deze hackers hebben dan de neiging om deze informatie in hun voordeel te gebruiken. Virtuele privénetwerken (VPN’s) bieden een echt goede oplossing voor dit risico door je anonieme torrenting aan te bieden. Je kan ook de instellingen van je systeem wijzigen en ervoor kiezen om je mappen met een wachtwoord te beveiligen.

WannaCry ransomware aanval.

Juridische problemen

Het grootste risico van het gebruik van torrents is dat bekend is dat de meeste torrent-bestanden auteursrechtelijk beschermd materiaal bevatten. Dit is waar torrent-gebruikers vaak juridische problemen ondervinden als het gaat om het downloaden van torrents. Torrent-gebruikers worden nu constant in de gaten gehouden door bewakingsinstanties. De ISP’s volgen ook de online activiteiten van een torrent-gebruiker. Als ze enig spoor vinden van illegale downloads van torrent-bestanden of een auteursrechtelijk beschermd torrent-bestand, kunnen de torrent-gebruikers juridische gevolgen ondervinden voor hun illegale acties via internet. Juridische stappen kunnen ook leiden tot het uitbrengen van DMCA-achtige kennisgevingen, het opleggen van forse boetes en het opschorten van de licentie van een ISP. Je hoef zich echter geen zorgen te maken! Niet alle torrents zijn illegaal. Er zijn ook enkele legale torrents beschikbaar om te downloaden. Je zou voor deze legale torrents moeten gaan. Bij Ziggo en XS4ALL zijn alle domeinen ook geblokkeerd.

Gegevensveiligheid

Een ander belangrijk punt van zorg dat de componenten van het peer-to-peer-mechanisme voor het delen van bestanden laten zien, is de angst voor ongeautoriseerde toegang tot de kritieke bedrijfsinformatie van de organisatie. Deze kritieke informatie kan bestaan ​​uit personeelsdossiers, organisatiebeleid, vergoedingen, informatie over de belanghebbenden van het bedrijf, enz. Het kan zijn dat een werknemer die torrents downloadt, per ongeluk dat specifieke torrent-bestand kan opslaan in dezelfde map die deze gevoelige informatie bevat. Die map is alleen toegankelijk voor de hogere autoriteiten van de organisatie, en als ze daar een irrelevant torrent-bestand opmerken, zal het zeker een slechte smaak in hun mond achterlaten. Het is beter om een ​​aparte map te bewaren voor torrent-bestanden.

Plaats een reactie