Hoe koop je een .nl domeinnaam?

Je hebt een bedrijf gestart of een geniaal idee en je wilt een .nl domein kopen, maar hoe doe je dat? In totaal zijn er in 2022 meer dan 6 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd.

Computer met Nederlandse vlag. Symbool voor .nl

Stap 1: kijk of je domein nog beschikbaar is

Met zo veel registraties is het de vraag of jouw droomdomein nog wel beschikbaar is. Dit valt te controleren op de website van het SIDN. Mocht jouw domein niet meer beschikbaar zijn kan je er over nadenken om iets toe te voegen zoals de plaats, nummer, een toevoeging of een synoniem.

Tip: koop ook gelijk een .com of een .eu domein. Mocht je domein groeien dan kan je later spijt krijgen dat een ander jouw domein met een andere extensie gebruikt.

Stap 2: koop je domein

Als jouw domein nog beschikbaar is zal je deze moeten kopen. Dit kost ongeveer €0,50 per maand. Jouw domeinnaam zal dus door niemand anders gebruikt kunnen worden. Jouw domeinnaam valt te bestellen bij verschillende leveranciers (in vakterm registrar). Ik gebruik zelf Strato, bij sommige registrars is het ook gelijk mogelijk om een combinatie pakket met hosting te nemen en is stap 3 een stuk eenvoudiger.

Stap 3: host je eigen website

Nu je een geschikte domeinnaam hebt en deze ook heb gekocht zal je een website moeten hosten. Dit kost op zijn minst €3,00 per maand en voor wat geadvanceerder pakket rond de €5,00 per maand. Dit valt te vergelijken met een kaal stuk grond kopen en daar een huis op zetten. Dit kan je laten doen door een website bouwer of zelf doen, bijvoorbeeld door WordPress. Meer info volgt later

Nu weet je hoe je een domein moet kopen, nu is het tijd voor de volgende stappen. Het is tijd om een WordPress website op te zetten en een e-mailadressen te koppelen aan je domein.

1 gedachte over “Hoe koop je een .nl domeinnaam?”

Plaats een reactie