Hoe koppel ik een accu los?

Soms zal je de accu los moeten koppelen van je scooter, auto, kamper of boot. Een accu werkt op dezelfde manier voor al deze toepassingen. Vaak zal je was basis gereedschap nodig moeten hebben om het boutje van de klem los te draaien. Een accu kent 2 polen, een pluspool (rood) en een minpool (zwart).

Stap 1: zet je contact of stroomverbruikers uit
Foto volgt.

Tip: accu’s bevatten zware zuren, wees dus altijd voorzichtig en gebruik ook de juiste bescherming. Mocht je het niet durven kan je het altijd aan een handige vriend of de garage vragen.

Stap 2: verwijder de minpool (zwart)
Foto volgt.

Stap 3: verwijder de pluspool (rood)
Foto volgt.

Stap 4: verwijder de oude accu en plaats de nieuwe accu
Foto volgt.

Tip: accu’s hebben een bepaalde levens duur, om te weten hoe oud jouw accu is kun je kijken of er een sticker op zit met een fabricagedatum of op de polen zelf, vaak is de notering de week en het jaar (05-22 staat dan voor de 5e week van 2022). Een accu kan ongeveer 10 jaar meegaan in gebruik, een accu die niet gebruikt word kan ook slijten.

Stap 5: sluit de pluspool vast (rood)
Foto volgt.

Stap 6: sluit de minpool aan (zwart)
Foto volgt.

Jouw voertuig is weer helemaal gereed voor gebruik! Mocht je nieuwe accu het niet doen kan je hem doormeten. Die doe je door met een multimeter het pluspunt van de multimeter op de pluspool van de accu te doen en de minpunt van de multimeter op de minpool van de accu te doen. Zet de multimeter op stand 100V. Als de accu tussen de 10,5 en 12,5 Volt (22,5 en 25 Volt bij grote accu voor bijvoorbeeld vrachtwagens) aan geeft is de accu nog goed, zo niet zal je een andere accu moeten bestellen.

Plaats een reactie